söndag 19 februari 2023

Vem stjäl köttet i våra butiker?

 Det var livsmedelshandlare som skrev en debattartikel ”Läget är akut – allt fler stjäl kött i våra butiker”. Vad är det då för kött som stjäls? Enligt artikeln lär det handla om svenskt kött som exempelvis oxfilé, entrecote och ryggbiff!

Min första tanke är att detta handlar om organiserade stölder till restauranger. Med de skenande omkostnaderna för de svenska hushållen så tror jag att få inriktar sig på oxfilé, entrecote och ryggbiff! Magdalena Andersson sa ju att allt fler skolbarn kommer hungriga till skolan på måndagar! De och deras familjer har knappast ätit oxfilé! Vi är många som har ändrat våra matvanor. Vi har dragit in på lite här och lite där. Vi tillagar vår mat själv istället för att besöka pizzerian. Barnfamiljer har nog svårt med att få ekonomin att gå ihop med tanke på både el-priser och livsmedelspriser. Men människor är uppfinningsrika och gör sitt bästa. De stjäl dock inte oxfilé! För ca ½-år sedan skrev jag i en artikel:

Med skenande matpriser så hotas ännu ett basalt behov! De höga priserna började stiga för några år sedan. En stor del av prishöjningarna beror på politiska beslut. Sverige har dålig självförsörjningsgrad då det gäller produktion av mat. Jag minns när Anders Ygeman sa att ”vi kan ju köpa från andra länder som producerar mat”. Han hade tydligen inga dubier kring transporter och de avgaser och kostnader som uppstår. När jag i veckan besökte vår livsmedelsbutik såg jag en äldre man som köpte tre paket havregryn. Han sa: ”Nu när allt är så dyrt så kan jag koka gröt och det blir jag mätt av.” En annan sa: ”Vad dyr mjölken har blivit!” Vad händer när människor inte har råd att köpa mat så att de får allsidig kost?

Nu läser jag att matvanorna hos den vuxna befolkningen har försämrats under de senaste åren. Det kan ju bero på höga livsmedelspriser! Det kan också bero på en ny population med andra matvanor. Men orsaken kan också vara all propaganda om att det inte är hållbart att äta kött! Vegetariskt har blivit en universallösning för hållbarhet? För någon vecka sedan aviserade Malmö stad att alla konferensluncher ska bli helt vegetariska. Ungefär samtidigt aviserade de att skolmaten bara ska innehålla kött en gång i veckan. För att minska sin klimatpåverkan vill kommunen dra ned på köttkonsumtionen. Men är det så enkelt? Är vegetariskt bäst för miljön?

Men Folkhälsomyndigheten har kommit fram till att pandemin har ändrat våra matvanor. I sin rapport skriver de att en bristande kosthållning med antingen för lite mat, för att människor helt enkelt inte haft råd eller möjlighet att köpa mat, eller för mycket ”onyttig” mat.

Vem konsumerar all stulen oxfilé, entrecote och ryggbiff? Knappast pensionären som köper havregryn för att koka gröt eller mjölk att ha till gröten! Inte heller barnfamiljerna som låter sina barn gå hungriga till skolan eller de som har övergått till mer vegetarisk kosthållning eller soffpotatisarna som äter ”onyttigt”. Vem är det då? Vem är det som stjäl och till vem säljer de sitt stöldgods? Tänker de som besöker krogar på att de kanske serveras stulet kött? 


Inga kommentarer: