Om kolesterol nu är så farligt – varför är då bröstmjölk den mest kolesterolpackade födan på hela jäkla planeten…
VA???!!?!
Det är liksom inte broccoli som rinner ur bröstvårtan.
Nej – det är ren, naturlig, fet, kolesterolspäckad livselixir som spädbarn slurpar i sig med samma intensitet som dietister sörplar i sig sina gamla kostråd.
Och vad händer?
Jo, ungen växer.
Hjärnan exploderar i utveckling.
Nervsystemet byggs som ett motorvägsnät i rusningstrafik.
Cellmembran, synapser och hormoner skriker av glädje medan kolesterolet jobbar övertid utan facklig kompensation.
Men inte ett plack i sikte.
För denna sörplande krabat, med ett LDL-värde som skulle få vilken leg. hjärtspecialist som helst att tappa stetoskopet, fumla upp mobilen och panikgoogla efter närmaste hjärtstartare –
ungefär som Ingemar Stenmark på vattenskidor, rakt in i ett snöre av ren skräck –
han bygger liv, inte infarkt.
Så här är frågan, kära kolesterolfobiker:
Om kolesterol vore farligt – varför ger då naturen oss en start i livet som skulle få vilken legitimerad läkare som helst att svimma i sin egen lågfettsvinkel?
Men vi förstår ju varför.
De flesta av dessa legitimerade läkare, dietister och annat löst folk kör fortfarande på ett provresultat från 75 års kostråd och forskningsfusk – ungefär som att du idag skulle navigera med en GPS från 2002, inställd på ett helt obegripligt språk, utan uppdaterade kartor, i ett land som inte längre existerar och där staden du letar efter heter “By#”, bebodd av inkafolket.
Och ändå gasar de vidare i 120 km/h på en väg någonstans i Sverige, mer förvirrade än själva GPS:en – som desperat säger “sväng vänster om 15 meter” medan du redan flyger av en bro, rätt ner i ett sjökort med varning för fisk och grunt vatten.
Problemet?
Vi sitter inte i en båt.
Vi sitter i en bil.
På en tvåfilig, asfalterad motorväg.
Närmaste vatten är bubbelvattnet i mugghållaren och kylvätskan under huven.
Det är där vi är.
Men Livsmedelsverket och kompani navigerar fortfarande med åror, sjökort och ett ekolod som piper hysteriskt varje gång någon säger ägg.
Och så var det detta med plack.
För kolesterol är inte bara byggmaterial – det är hela byggarbetsplatsen.
Det är kroppens eget lego, grus, vatten och cement – vilket blir betong, och byggkran i ett.
Och precis som i all seriös byggnation handlar allt om hållfasthet.
Cellväggar, muskelfibrer, hjärnvävnad, hormoner och nervsystem – alla kräver balans mellan tryck, drag och elasticitet.
Utan kolesterol blir hela konstruktionen som en dåligt vibrerad betongplatta – rinnig, spröd och redo att spricka.
Vi snackar myelinskidor, steroidhormoner, D-vitamin, gallsyror och en hjärna där 70–80 procent av allt kolesterol bor permanent – lika nödvändigt som stålarmeringen i en bro eller damm som ska stå emot åratal av tryck.
Titta på Öresundsbron, med sina pyloner som trotsar vinden. Den står där tack vare noggrant arbete, rätt blandning, rätt tryck och exakt styrka i varje bult.
Men nu tänk dig i stället en massiv betongdamm som håller tillbaka en hel älv.
Vattnet är trycket, blodet är flödet, och kolesterolet är betongen som håller ihop allt.
Om viskositeten är fel, om blandningen inte håller – då börjar små sprickor växa.
Och till slut, när spänningen blir för stor, då säger det bara pang!
Fråga dig själv:
Vad händer med dig om du sitter i båten hundra meter nedströms när hela dammen brister?
Du har större chans att paddla uppför Niagarafallet än att stå emot den smällen.
Det är exakt vad som händer i kroppen när kärlväggarna ger upp.
Trycket vinner, konstruktionen kollapsar, och resultatet blir lika brutalt som en betongdamm som spricker i gryningen –
när floden, trycket och paniken väller fram på en och samma gång.
Det är därför kolesterolet inte är fienden, utan själva byggmästaren som håller ihop oss.
Utan det? Då är det inte frågan om det spricker – utan när.
Och så kommer det här klassiska dum-utlåtandet som vägrar dö ut:
“Man kan äta sig till förhöjt kolesterol.”
Det är så korkat att det borde komma med varningsetikett och flytväst.
Att påstå att man kan äta sig till högt kolesterol är som att paddla uppför den starkaste floden i världen – utan paddlar – och ta sista biten uppför Nigeriafallet medan man försöker fiska, lägga nät, vaska guld och hålla tungan rätt i mun.
Det är biofysiskt, biokemiskt och matematiskt helt jävla omöjligt.
Kroppen producerar själv minst 80 procent av allt kolesterol den behöver – helt automatiskt.
Så lycka till med oddsen att “käka till dig” ett högt värde.
Bara stresspåslaget från den okunniga tanken kan i sig höja kolesterolnivån med upp till 40 procent.
Alltså: rädslan för kolesterol höjer kolesterolet mer än maten gör.
Så nästa gång någon säger att du får högt kolesterol av smör, ägg eller kött –
påminn dem om att deras teori flyter sämre än kanoten som slog runt redan innan paddlarna ens nuddade vattnet.
Det är kolesterolet som är hjältens cape, inte skurkens mask.
Och det där snacket om att kolesterol orsakar sjukdom?
Det är som att skylla en bilolycka på ekolodet, det felaktiga sjökortet och att det larmade för storfisk…
Ja, med sådana vänner behöver man verkligen inga ovänner!
Tack för mig, hej!
⸻
Text och bild av Patrik Olsson
#blindstyre #Smartadiabetiker
Www.blindstyre.se www.smartadiabetiker.se
#Smartadiabetiker
⸻
Referenser & källor;
1. Innis SM. “Human milk: maternal dietary lipids and infant development.” Proc Nutr Soc.
2. Koletzko B et al. “The role of dietary long-chain polyunsaturated fatty acids during the first year of life.” Clin Nutr.
3. Singhal A, Lucas A. “Early origins of cardiovascular disease: is there a unifying hypothesis?” Lancet.
4. Hamosh M. “Bioactive factors in human milk.” Pediatr Clin North Am.
5. Ravnskov U. “The cholesterol myths.” THINCS – The International Network of Cholesterol Skeptics.
6. Harcombe Z. “LDL: Bad cholesterol or bad science?” Zoë Harcombe Research.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar