söndag 25 juni 2023

En trevlig eller fasansfull midsommar

 

En trevlig eller fasansfull midsommar

UTVALDA

Alla uppfattar nog midsommaren på olika sätt beroende på var vi har tillbringat den och vad som har utspunnit sig, Jag har hittills haft en trevlig midsommar medan andra har upplevt bekymmer och hemskheter.

Jag har njutit av stillheten och den svenska naturen. Runt oss finns harar, fasaner, rådjur, igelkottar, sjungande småfåglar, surrande humlor, getingar, gräshoppor, ekoxar och några envisa myggor. Vi har ätit traditionell midsommarmat och luktat på blommorna. Det är så en midsommar ska vara.

Men det finns de som har upplevt hemskheter istället. 14-åringen som blev skjuten vid en busshållplats, sprängningar, storbråk, knivskärningar, mordförsök, bilen kör in i ett träd pga rattfylla och mycket mer. Det är inte så som någon ska behöva fira midsommar! Kriget i Ukraina, de goda skickar vapen som förlänger lidandet för befolkningen eller bojkotten mot Marabou för att deras moderbolag har tillverkning i Ryssland – ledd av de goda som inte bryr sig om att anställda kan bli arbetslösa!

De goda och de elaka går hand i hand. Medan vissa administrerar krig, krigshetsar, skickar soldater i döden så går resten bakom och applåderar och skickar vapen! De kan hoppa små grodorna, dansa kring midsommarstänger med blommor i håret eller tända bål men de blir inte snällare för det! Deras midsommar är så främmande för mig som bara vill uppleva naturen och stillheten.

2016 skrev jag följande text om en fasansfull midsommar. Vad är egentligen skillnaden mellan det krig för ca 300 år sedan som jag skrev om och det som sker nu i Ukraina? Samma mordiska och hänsynslösa beteende. 

Men det har funnits andra fasansfulla midsomrar. Under dagens utflykt kände vi historiens vingslag. Vi besökte t ex Kristianopel. År 1611 angrep danskarna Sverige. I maj intog de och plundrade Kalmar. Som en hämnd av detta blodbad angrep svenskarna Kristianopel natten till den 26 juni. Stadsporten sprängdes och 1500 ryttare under ledning av Gustav II Adolf, den dåvarande 16-årige kronprinsen, trängde in i staden. På morgonen lämnade svenskarna en plundrad och brinnande stad – där endast prästen och hans familj hade skonats. Kanonen på bilden är ett minne från den tiden.

Vi besökte också platsen där freden slöts – Brömsebro. 13 augusti 1645 reste svenskarna och danskarna varsitt tält på varsin sida bäcken med holmen. När trumpeterna ljöd tågade de samtidigt över broarna som ledde till holmen där medlarna fanns. Där mottog de fredsdokumenten . Idag finns det en minnessten från denna händelse i Brömsebro.

Är dagens alla gängkriminella, krigshetsare och andra skjutglada individer så mycket bättre än Putin, Zelenskyj eller Gustav II Adolf? Varför måste människor döda varandra? Livet skulle vara mycket lättare om alla försökte tagga ner lite!

Inga kommentarer:

Spännande i Sverige

 SVERIGE JUST NU:  1, Kvinna ”stickskadad” (stickskadad = ett mjukare sätt att säga knivhuggen)  2, Tonåring överfallen av ett gäng som häll...