I september är det tjugo år sedan svenskarna sade nej till Euron i folkomröstningen. Detta jubileum firar vi med att kronkursen slår nya bottenrekord mot både Euron och andra betydande valutor. Höjer jnte Riksbanken styrräntan ytterligare imorgon lär vi snart få betala 12 kronor för en Euro, när vi röstade nej var kursen c:a 9 kronor – m.a.o har den blivit 33% dyrare och vi har alla blivit rejält fattigare.
Följaktligen har frågan om Sverige borde gå med i Euro-unionen åter aktualiserats.
Ett av Nej-sidans tyngsta argument inför Euro-omröstningen 2003 var ju att Sverige skulle ge upp sin nationella handlingsfrihet och sitt manöverutrymme och lämna över makt till EU i Bryssel och Europeiska Centralbanken i Frankfurt.
Och det var ju helt sant. Finans och valutapolitik är två viktiga verktyg i varje finansministers verktygslåda. Så också för Anders Borg och Magdalena Andersson.
Fast hade man vetat hur inkompetent landet skulle skötas de kommande 20 åren så var det ju i själva verket ett blytungt argument FÖR Euron om Sverige och våra politiker hade fått sin handlingsfrihet och sitt manöverutrymme kraftigt begränsat och inskränkt under perioden 2003-2023. Handlingsfrihet och manöverutrymme för de lokala politikerna har säkert varit bra om man är schweizare men avsevärt mindre bra om man är svensk.
En av de traditionella fördelarna med en svag valuta för ett exportberoende land som Sverige är ju att det gynnar tillväxt och sysselsättning eftersom det är bra för export och turism. Men inte ens det har vi lyckats med – trots den katastrofala kronkursen är vår tillväxt lägst i EU och vi har den fjärde högsta arbetslösheten. Det förrädiska med svagare valuta är att den gör ett land svagare gradvis och inte lite dramatiskt som om regeringen får föra en mindre slösaktig och andvarslös politik – väljarna vänjer sig enligt den kokta grodans princip.
Min sens moral: Ju mindre spelrum som Reinfeldt, Löfven, Ingves, Miljöpartiet, Annie Lööf m.fl hade haft för sin lekstuga desto bättre hade det varit för Sverige även om Euron verkligen inte är något exemplariskt föredöme (minns t.ex Greklandskrisen).
Om det vore bra eller dåligt med Euro för Sveriges del i dagsläget är alltså avhängigt vad man tror om Sverige på 20 års sikt.
Tilltror man svenska politiker förmågan och kompetensen att vara framgångsrikare än andra länder så ska man hålla fast vid kronan och om man inte gör det ska man gå med i Euro-samarbetet (åtminstone knyta kronan till Euron som danskarna gjort).
Själv tilltror jag inte svenska politiker den förmågan och kompetensen. Möjligtvis om jag kunde få en garanti för att det nuvarande regeringsunderlaget fick fortsätta regera i 20 år men det är tyvärr inte särskilt sannolikt.
Min gissning är att vi tvingas genomlida ett par mandatperioder till med S+MP+V+C-styre de kommande 20 åren dvs vi får än mer katastrofal migrationspolitik, integrationspolitik, energipolitik, skattepolitik och skattefinansierade woke-samhällsexperiment. Och då lär vi få betala 16-17 kronor för en Euro år 2043. Ju mindre handlingsfrihet/manöverutrymme svenska vänsterregeringar har desto bättre.
Visst kan det kännas surt att gå med i Euron när kronan är på en all-time-low men som någon dansk finansanalytiker sade så är det aldrig för sent att göra sig av med svenska kronor eftersom de alltid kommer att tappa i värde. Euron må inte vara ett problemfritt alternativ men vad säger att kronan inte fortsätter att vara ännu sämre framöver?
Under de senaste åren när jag haft tid att följa politik lite närmare och kommenterat på FB har jag oräkneliga gånger tänkt ”Nu måste den absoluta bottenpunkten vara nådd” men det har tyvärr aldrig stämt. En svensk vänsterregering hittar alltid ett sätt att nå en ny botten för Sverige.
2015 trodde t.ex den tunge socialdemokraten Thorwaldsson att Sveriges flyktingpolitik skulle ge oss en superekonomi. Nu varnar t.o.m sossarnas eget husorgan för att Sverige är på väg att bli det nya Östeuropa.
Var och en får väl ställa sig frågan om det är bra med stor handlingsfrihet och stort manöverutrymme för ett sådant parti.
Hans Thannerstig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar