lördag 8 juli 2023

Dubbelmoralen hos befolkningen

 

Det pratas om bojkotter och sanktioner hit och dit, men det verkar vara väldigt selektivt vilka produkter och företag som ska bojkottas. I denna debattartikel påtalar skribenten den dubbelmoral som blir tydlig när det hetsas mot vissa företag, medan andra ignoreras.

För er som bojkottar Marabou på grund av kopplingar till Ryssland, som inte finns annat än att de har ”fel” ägare, har jag sammanställt en liten lista över några produkter du bör bojkotta om du ska vara konsekvent. Jag säger absolut inte att man inte ska bojkotta Marabou, det finns nämligen flera bra anledningar som att det bland annat är en sockerfälla och att de använder palmolja. 

Däremot tycker jag att om man nu bojkottar Marabou bör man även sätta sig in i alla andra varumärken som med samma logik stöttar Ryssland, samt de som fortfarande tjänar pengar på Ryssland. Vissa till och med i miljardklassen. Allt annat blir dubbelmoral. Börjar du med ett varumärke står det hundratals andra fällor och väntar om du ska vara konsekvent. En bojkott bör vara analyserad och genomtänkt om den ska slå mot rätt mål.

Det blir mycket att stryka

  • Enklast blir det att lägga av med choklad eftersom Daim, Toblerone, Milka har samma ägare som Marabou. Nestlé som jag skriver om längre ner har också flera chokladprodukter. Drick inte O’boy, och även Philadelphiaost bör skippas.
Livsmedelsjätten Unilever är en central aktör inom mycket som produceras. Bild: Wikipedia/ Eyalamit
Livsmedelsjätten Unilever är en central aktör inom mycket som produceras. Bild: Wikipedia/ Eyalamit
  • Tänk till när du ska svalka dig med en glass i sommar för GB, Magnum och Ben & Jerrys ägs av Unilever som med samma logik sponsrar kriget.
  • Knorrs produkter, och de är många, bör inte inhandlas. Inga såser från Hellmans. Unilever är ägare.
  • Badrumsskåpet bör rensas. Sluta borsta tänderna med Pepsodent och Zendium. Inga deodoranter från AXE eller Rexona. Dove, TRESemmé eller Lux i duschen och på handfatet är otänkbart. Sluta städa och tvätta med Via, Neutral och Cif. Unilever även där.
  • Att dricka Ramlösa är otänkbart, för då dricker du vatten från Carlsberg som är kvar i Ryssland. Julmust och Festis likaså. Avstå självklart även deras ölsorter annars sponsrar du kriget.
  • Skånemejerier – som låter så svenskt – ägs av franska bolaget Lactalis, som har verksamhet i Ryssland. Enligt Marabouprincipen medfinansierar Skånemejerier Rysslands invasionskrig i Ukraina.
  • Ät inget bröd från Wasabröd för då sponsrar ni kriget. De ägs nämligen av Barilla Group som har verksamhet i Ryssland. Självklart bör ni avstå från Barillas pasta.
  • Drick inte Zoegas kaffe eller Nescafé för Nestlé är kvar i Ryssland. Här blir det riktigt komplicerat för Nestlé äger så otroligt många varumärken. Här finns fler chokladsorter som bör bojkottas, frukostflingor och barnmat som de är grymt stora på. Inga vitaminer från Solgar. Kolla även upp kattmat och mineralvatten. Googla på Nestlé för att grotta ner dig mer.

Det behövs en personlig omställning

Det här är bara lite skrap på ytan men det är enkelt att konstatera att varuhyllorna snabbt skulle stå tomma om det ska bojkottas på ett konsekvent sätt. Inget som skulle påverka mig nämnvärt för jag använder knappt någonsin några av dessa produkter. 

Jag dricker enbart kranvatten, förutom vin eller egengjord kombucha ibland. Jag äter mat lagad från grunden av grönsaker, linser och bönor. Jag använder inga deodoranter, då jag efter en kostomläggning ytterst sällan luktar svett. Jag duschar oftast bara i vanligt vatten, men kan använda tvålar tillverkade av naturliga råvaror ibland. Jag städar enbart med Hälsingesåpa. De flesta svenskar skulle dock behöva göra en helomvändning om de skulle avstå från allt detta.

Värt att fundera över varför inte dessa stora företag bojkottas:

  • Astra Zeneca exporterar just nu stora mängder kemikalier för miljarder till Ryssland. En dubblering jämfört med samma period förra året och utgör nästan hela den svenska exporten av just kemikalier.
En Geely-bil i Kina. Foto: Wikipedia/ Bilali6nj
En Geely-bil i Kina. Foto: Wikipedia/ Bilali6nj
  • Volvos ledning uppger att den nya Geely-tillverkade bilen blir en riktig vinstmaskin. Geely Autos fabriker i Kina som nu tillverkar 7000 bilar varje månad till det krigförande Ryssland ska alltså bygga Volvos nya elbil för Sverige och andra marknader. Volvo Cars slår ifrån sig och försvarar sig med att beslut i huvudägarens andra bolag inte är deras sak. De förlägger alltså tillverkningen till en fabrik som tillverkar bilar till Ryssland. Marabou tillverkas i Sverige och har inga affärer med Ryssland. Konsekvent att då bojkotta Marabou på de premisserna..? Inte enligt mig.
  • Ikea lägger Marabou på hyllan samtidigt som de tjänar miljoner i Ryssland. De har stängt sina varuhus, men driver fortfarande 14 jättelika ryska shoppinggallerior runtom i landet. Snacka om dubbelmoral.

De riktiga skurkarna

I slutänden så ägs det mesta av Vanguard och BlackRock. Där pratar vi riktiga skurkar och där finns en hel del att bojkotta, vilket i princip kan bli svårt. Vi kan inte fortsätta leva vårt liv på det sätt vi gör om vi ska bojkotta dessa bovar. 

I kommentarerna lägger jag ett klipp där en hemlig kamera avslöjar att BlackRock, världens mäktigaste företag tillsammans med Vanguard, köper politiker, tjänar pengar på Ukrainakriget och andra kriser. BlackRock är förutom en stor ägare i Pfizer även, tillsammans med Vanguard, den största aktieägaren till exempelvis Apple. BlackRock Inc är världens största kapitalförvaltningsbolag.

Mycket dubbelmoral blir det. Jag frågar mig fortfarande varför just Marabous choklad ska bojkottas (de som inte tjänar något i Ryssland utan ”bara” råkar ha fel ägare).

Skribent: Jan Fredriksson

Inga kommentarer:

Sakta så sjunker det in…