fredag 23 juni 2023

Den ena galnare politikern efter den andra

 

Liberalerna: Inför Euro – strunta i folkomröstning

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill införa euro i Sverige. En folkomröstning om saken tycker han däremot inte behövs.

Det är i en intervju med Aftonbladet som Liberalernas (L) partiledare Johan Pehrsontydligt klargör sin ståndpunkt gällande Euron rapporterar TT enligt Dagens Industri.

Pehrson hävdar att euron skulle stärka svensk ekonomi och att svenska folket och svenskt näringsliv förtjänar något bättre än kronan. Några belägg för sitt påstående presenteras dock inte och det finns mycket som pekar på det motsatta.

– Den [euron] är avgörande för svenskt välstånd i framtiden. Svenska folket förtjänar en stark valuta och svenskt näringsliv förtjänar en stark valuta, säger Pehrson till Aftonbladet.

Folkomröstning absolut inte nödvändigt

Johan Pehrsons förakt mot demokratins grundfundament lyser igenom när han anser att en folkomröstning inte är nödvändig. Detta eftersom att det finns en majoritet för att gå över till valutan.

– Det är absolut inte nödvändigt [med en folkomröstning]. Sverige blev medlem i EU via en folkomröstning, sedan var det tydligt att det ingår en skyldighet att ingå i euron. Men vi hade en folkomröstning (om EMU) och EU låter oss vara för att EU har respekt för det. Men vi borde vilja gå med, med stor glöd och passion, säger Pehrson till Aftonbladet.

Kritisk till att SD vill utvärdera EU-medlemskapet

L samarbetar med Sverigedemokraterna (SD) som har en skeptisk inställning till EU-medlemskapet. SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare krävt att Sverige ska utvärdera sitt medlemskap och bromsa införandet av nya EU-lagar i Sverige.

Detta är något Pehrson inte håller med om och att han har ett visst förakt för folket lyser igenom. Han vill inte låta dem vara med och bestämma och anser att detta är en politikerfråga.

– Sverigedemokraternas hållning är svag. Det är skadligt för svenska folket att skjuta ut oss ur EU-samarbetet. Vi ska sitta vid bordet, inte stå med mössan i hand i korridoren, säger Pehrson till Aftonbladet.

Problematiskt med politiker som tror sig stå över folket

Det är inte första gången politiker agerat ovanför huvudet på svenska folket och det lär inte vara den sista. Pehrson visar tydligt att han inte vill att svenska folket ska vara med och bestämma om en sådan otroligt viktig sak som landets valuta.

Om det är för att politikerna vet att folket går emot deras vilja eller för att de anser att folket är för dumma för att förstå och därför undviker folkomröstningar är inte alltid helt klart.

Samma strategi med att utesluta folket var när regeringen valde att ansöka om ett medlemskap i krigsalliansen Nato. Trots att det är svenska liv som riskeras att dras in i konflikter och att det är svenska soldater som kan skickas ut i krig för ett annat land vägrar politikerna ge folket chansen att säga sitt.

Inga kommentarer:

Hur faran försvann lika fort som den kom

  2022 var den ganska ovanliga sjukdomen apkoppor/Monkeypox ett av de stora samtalsämnena eftersom den börjat spridas, i huvudsak via sexuel...